donderdag 27 augustus 2009

Het vragen naar personen

Het vragen naar personen

Sheikh Al-Albaani -Rahimahu Allah- zei:

Er wordt mij vaak de vraag gesteld, wat is uw mening over Foelaan (een bepaalde persoon)? Ik begrijp dan van hem dat hij of een voor- of een tegenstander is van die persoon. De persoon waar over gevraagd wordt, kan één van onze broeders zijn en kan één van onze vroegere broeders zijn waar over men kan zeggen, hij wijkt af van het rechte Pad.

Maar O broeder, waarom ben je geïnteresseerd in Zayd of 'Amr ? Wees rechtschapen zoals je bevolen bent en doe kennis op. Deze kennis zal jou het verschil verduidelijken tussen een Saalih (goeddoener) en een Taalih (slechtdoener) en tussen een Mokhti-e (die het bij het verkeerde eind heeft) en een Mosseeb (die het bij het juiste eind heeft).

Vervolgens verafschuw jouw broeder niet omdat hij een afwijking heeft of afgedwaald is in één kwestie of twee en in andere kwesties is hij juist. Wij vinden in de biografieën van de mensen van hadith dat sommige hun ahadith geaccepteerd wordt en wordt over hen in andere biografieën gezegd, hij is Murdji of Naasibi of Khaaridji. Het zijn allemaal misprijzingen en dwalingen, maar zij hebben een maatstaf die zij hanteren waarin zij niet de hasanaat laten vallen door één afwijking of twee, of drie fouten tegenover een groot aantal aan hasanaat afwegen. Eén van deze geweldige hasanaat is La ilaha illa Allah.

Uit Silsilat al hoeda wa noer (784) van Sheikh Naasiruddin al Albaani -Rahimahu Allah-.