zondag 15 maart 2009

Sheich Ali Ibn hassan al Halabi: Advies aan de jongeren in Nederland.




Gesprek met Sheich ‘Ali AlHalabi, Vrijdag 6 maart 2009.

Vraagsteller: as-Salamoe ‘alaikoem

Sheich ‘Ali AlHalabi: Wa ‘alaikoem assalam wa rahmatoellaah.

Vraagsteller: Moge Allah u begroeten, Sheich ‘Ali.

Sheich ‘Ali AlHalabi: En moge Allah jou ook begroeten.

Vraagsteller: Hoe gaat het met u?

Sheich ‘Ali AlHalabi: Alle lof zij Allah. Moge Allah jou Behoeden.

Vraagsteller: Uw broeders uit Nederland spreken met u.

Sheich ‘Ali AlHalabi: Moge Allah jou begroeten, beste broeder.

Vraagsteller: Moge Allah u zegenen. We hebben enkele vragen, Sheich .

Sheich ‘Ali AlHalabi: Ga je gang.

Vraagsteller: Onze Sheich, moge Allah u eren. Wij bevinden ons in Nederland alwaar veel broeders streven naar het verenigen van het woord van Ahloes-Soennah. Echter, we treffen vaak een groep jongeren die over enkele geleerden lastert, zoals u wellicht weet. Bij Allah zoeken wij onze toevlucht hiertegen.

Sheich ‘Ali AlHalabi: Ja.

Vraagsteller: [Ze lasteren over geleerden, zoals:] Sheich ‘Abdoellaah bin Jibrien en Sheich Bakr aboe Zaid. Ze misleiden de jongeren hiermee, met name [de jongeren] die pas bekeerd zijn tot de Islam. Hoe moeten we omgaan met dit soort mensen en dienen we hun advies aan te nemen betreffende het verlaten van deze geleerden?

Sheich ‘Ali AlHalabi: Sterk samengevat is ons advies dat jullie je niet moeten bezighouden met hen. Verkondig aan hen, geef hen advies, herinner hen op een rustige wijze, dat is gepaster en correcter. Bezorg de nieuwe moslims geen verwarring door deze Fitan. Voedt de mensen op in het prijzen van de waarheid en haar bewijsvoering en dat degene die een fout maakt weerlegd dient te worden in zijn fout. Hij wordt niet verworpen tenzij hij grote innovaties heeft waarmee Ahloes-Soennah in strijd zijn met Ahloel-Bid’ah, en waarmee Ahloel-Bid’ah in strijd zijn met Ahloes-Soennah. Wat betreft het zomaar verwerpen van [iemands] woord, het verwerpen [van personen], het verklaren van personen tot innoveerders en het testen van een ieder, dit is een rampspoed van alle tijden, we vragen Allah hiertegen om bescherming.

Vraagsteller: Zeker, moge Allah u eren, Sheich. Wij contacteren u nu vanuit een Islamitische Markaz (stichting). Wij hebben hier Islamitische lessen en er worden conferenties georganiseerd. Maar wat betreft die [jongeren die lasteren], we vragen Allah om hen te leiden, ze misleiden vele jongeren en snijden daarmee hun pad naar kennis af en het pad naar het vergaren [van kennis]. Daarom hebben wij u gecontacteerd betreffende dit punt. En bij Allah, ze hebben ons afgehouden van kennis en Da’wa.

Sheich ‘Ali AlHalabi: Hoe mooi is de uitspraak van ‘Omar, moge Allah tevreden over hem zijn, waarin hij heeft gezegd: “Het is beter om degene die jouw persoon onrecht heeft aangedaan, omwille van Allah rechtvaardig behandelt” Al hebben zij het pad naar kennis bij jullie afgesneden, jullie moeten hen blijven uitnodigen naar het pad van kennis. Maak hen niet tot jullie voornaamste bezigheid en laten jullie je niet van kennis afhouden door hen.
Vraagsteller: Moge Allah goed voor u zijn. Kan ik u een andere vraag stellen, Sheich?

Sheich ‘Ali AlHalabi: Ga je gang.
Vraagsteller: Zijn wij altijd verplicht om het woord van Sheich Rabie’, moge Allah de Verhevene hem beschermen, te accepteren in elke zaak, ook al gaat het hier om zijn mening of rechtsvinding. In het bijzonder als het te maken heeft met individuen?

Sheich ‘Ali AlHalabi: Het is niet toegestaan om een moslim te verplichten het woord van welke geleerde te accepteren, behalve met bewijs en argumentatie. Met alle respect voor Sheich Rabi’ en anderen. Het bewijs is het beslissende criterium. Zowel de grote als de niet-grote geleerden kunnen fouten maken, echter maakt dit het niet verplicht te roddelen over hen zoals sommigen wellicht kunnen denken, zoals degenen die fanatieke bekrompenheid in zich hebben zonder kennis, leiding noch inzicht. En zelfs over Sheich Rabi’ zelf zijn wij niet op de hoogte dat hij gezegd zou hebben: “Jullie zijn verplicht om alles van mijn woorden aan te nemen.” Dit zegt hij niet en ik denk ook niet dat hij dit ooit zal zeggen.

Vraagsteller: Moge Allah goed voor u zijn. Moge Allah u zegenen.

Sheich ‘Ali AlHalabi: Graag gedaan.